نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه حشره شناسی و بیماری‌های گیاهی داشگاه تهران

2 گروه حشره شناسی و بیماریهای گیاهی دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان، دانشگاه تهران،

3 دانشگاه تهران- پردیس ابوریحان- گروه گیاهپزشکی

چکیده

عصاره‌های به دست آمده از گیاهان، که عمدتاً از منابع طبیعی و قسمت‌های متفاوت گیاهان استخراج می‌شوند، به عنوان گزینه‌ای طبیعی و کارآمد برای جایگزینی آفت‌کش‌های شیمیایی، مورد توجه قرار گرفته‌اند. در این مطالعه، گیاهان اکالیپتوس کامالدول و آویشن معمولی به عنوان منابع گیاهی انتخاب شدند تا ترکیبات فعال وکارآمدی از آنها به وسیله استفاده از حلال آبی استخراج شود. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر غلظت‌های مختلف فرمولاسیون عصاره آبی بر روی میزان مرگ و میر لاروهای سن سوم کرم غوزه پنبه، (Helicoverpa armigera) در محیط آزمایشگاهی بود. نتایج نشان داد که استفاده از غلظت‌های متفاوت عصاره‌های آبی اکالیپتوس و آویشن، تفاوت‌ آماری معنی‌داری را در میزان مرگ و میر لاروهای سن سوم کرم غوزه پنبه طی ۲۴ ساعت به وجود آورد. در بررسی اثرکشندگی غلظت‌های 60، 70، 80 و90 درصد عصاره آبی اکالیپتوس و آویشن نتایج حاکی از آن بود که غلظت‌های 80 و90 درصد بیشترین تلفات را در سن لارو سوم کرم غوزه پنبه armigera H. پس از 24 ساعت ایجاد کردند که برای عصاره آبی اکالیپتوس به ترتیب برابر با 25 و 25 درصد بود. در حالی که غلظت 60 و70 درصد سبب کمترین تلفات (20 درصد) گردید و برای عصاره آبی آویشن به ترتیب برابر با 25 و 25 درصد بود و در غلظت 60 و70 درصد سبب کمترین تلفات (20 درصد) گردید. در نتیجه، فرمولاسیون‌های عصاره آبی حاصل از اکالیپتوس و آویشن اثرات سمیت مشابهی بر روی آفت کرم غوزه پنبه نشان دادند.

کلیدواژه‌ها