نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه اقبال لاهوری، گروه گیاهان دارویی

2 دانشگاه شاهد

3 دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان

4 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

ژل و عصاره گیاه دارویی صبر زرد (Aloe vera L.) دارای خواص متعدد بیولوژیک و فیزیولوژیک می‌باشد و در صنایع مختلف دارویی، غذایی و آرایشی و بهداشتی استفاده می‌شود. در این تحقیق به‌منظور تعیین مقادیر تانن کل، فنل کل، فلاونوئید کل و آنتی‌اکسیدان عصاره هیدروالکلی ژل صبر زرد، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال 1398 اجرا شد. این پژوهش در گلخانه‌ای واقع در روستای دهشک از توابع شهر مشهد استان خراسان رضوی انجام شد. از ژل برگ‌های صبر زرد عصاره متانولی تهیه شد. سنجش میزان فنل و فلاونوئید به روش اسپکترومتری صورت گرفت و فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره ژل با استفاده از رادیکال آزاد DPHH اندازه‌گیری شد. طبق نتایج بدست آمده از تعیین مقادیر متابولیت‌های ثانویه و فعالیت آنتی-اکسیدانی، مقدار فنل کل در عصاره هیدروالکلی ژل صبر زرد 04/90 میکرو اکی والان گرم گالیک اسید بر میلی‌گرم وزن خشک ژل، مقدار فلاونوئید کل 25/66 میکرواکی والان گرم کوئرستین بر میلی‌گرم وزن خشک ژل و مقدار تانن کل، 43/87 میکرو اکی والان گرم کاتشین بر میلی‌گرم وزن خشک ژل بود. نتایج حاصل از فعالیت آنتی‌اکسیدانی در روش FRAP و BCB نیز مؤید پتانسیل بالای این گیاه در مهار اکسیدان‌ها بود. سنجش فعالیت آنتی‌اکسیدانی در سه روش DPPH، FRAP و BCB با محتوای فنل کل، فلاونوئید کل و تانن کل همبستگی مثبت معنی‌داری داشت. نتایج این مطالعه نشان داد که ژل صبر زرد دارای فعالیت آنتی‌اکسیدانی بالا می‌باشد و همچنین با میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی رابطه مستقیم دارد.

کلیدواژه‌ها