نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه حشره شناسی و بیماری‌های گیاهی داشگاه تهران

2 گروه حشره شناسی و بیماریهای گیاهی دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان، دانشگاه تهران،

3 دانشگاه تهران- پردیس ابوریحان- گروه حشره شناسی و بیماریهای گیاهی

چکیده

استفاده از آفت‌کش‌های گیاهی در مدیریت آفات به دلیل گستردگی مصرف آفت‌کش‌های شیمیایی، که منجر به آسیب محیط زیست شده است، امری ضروری به نظر می‌رسد. عصاره‌های گیاهی عمدتاً از منابع طبیعی بخش‌های مختلف گیاهان بدست می‌آیند. از این رو، استفاده از آنها در مدیریت آفات به عنوان جایگزینی طبیعی و مؤثر برای آفت‌کش‌های شیمیایی مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق، گیاهان اکالیپتوس کامالدولنسیس و آویشن ولگاریس به عنوان منابع‌ گیاهی جهت استخراج ترکیبات فعال و مؤثر انتخاب شدند و عصاره‌های گیاهی با استفاده از حلال اتانول %70 استخراج گردید و میزان مرگ و میر لارو سن 3 کرم غوزه پنبه (Helicoverpa armigera) با غلظت‌های مختلف فرمولاسیون عصاره اتانولی در شرایط آزمایشگاهی تعیین گردید. نتایج نشان دادند که غلظت‌های مختلف از فرمولاسیون عصاره اتانولی اکالیپتوس و آویشن تفاوت آماری معنی‌داری بر میزان مرگ و میر لارو سن 3 آفت کرم غوزه پنبه در طی مدت زمان 24 ساعت دارند. در بررسی اثرکشندگی غلظت‌های %20، %30، %40 و %50 عصاره اتانولی اکالیپتوس و آویشن نتایج حاکی از آن بود که غلظت‌های %30، %40 و %50 بیشترین تلفات را به سن لارو 3 کرم غوزه پنبه armigera H. پس از 24 ساعت ایجاد کردند که به ترتیب برابر با 993/79 و 493/77 و 243/91 درصد بود. در حالی که غلظت %20 سبب کمترین تلفات (500/57 درصد) گردید. بنابراین فرمولاسیون عصاره اتانولی اکالیپتوس دارای سمیت بیشتری برای آفت کرم غوزه پنبه است.

کلیدواژه‌ها